Maligni melanom

Maligni melanom (melanoma malignum) je najznačajniji tumor melanocitnog sistema (pigmentnih ćelija). Karakteriše se visokim malignim potencijalom i mogućnošću da daje metastaze. Činjenica da je ovo jedina zloćudna bolest koja se može otkriti golim okom olakšava rano dijagnostikovanje koje je veoma važno. Ono što je u opštoj populaciji malo poznato je da se maligni melanom najčešće razvija de novo odnosno na zdravoj, klinički neizmenjenoj koži ( čak 85% slučajeva) a mnogo ređe (svega 15%) malignom alteracijom postojećih mladeža.

 

Ko je u riziku da oboli od malignog melanoma?

 

U poslednjih nekoliko decenija maligmi melanom je sve češći u opštoj populaciji, a naročito se povećava učestalost kod mlađih žena. Najčešće se javlja između 40 i 50 godine života ili kasnije, retko se javlja pre puberteta (samo 1% svih melanoma).

Jedan od najznačajnijih faktora u procesu razvijanja malignog melanoma je ultraljubičasto zračenje. Posebno je veliki rizik za osobe koje se u kratkom periodu intezivno izlažu UV zračenju (kao što su letovanja sa intezivnim sunčanjem). Posebno su u velikom riziku ako dođe do nastanka opekotina, a rizik od nastanka malignog melanoma u odraslom dobu se dodatno povećava ako su osobe u detinjstvu više puta izgorele na suncu i dobile opekotine. Najčešće se javlja kod osoba svetlih očiju, svetle kože i kose kao i kod riđokosih. Najveća učestalost je u nekim oblastima Australije gde živi populacija poreklom iz Velike Britanije i Irske. Takođe su u povećanom riziku osobe kod kojih je neko u porodici imao maligni melanom, oni koji imaju povećan broj mladeža po koži (više od 50), oni koji intezivno koriste solarijume kao i pacijenti sa transplantiranim organima.

 

Kako prepoznati maligni melanom?

 

Poslednjih godina se mnogo radi na tome da se opšta populacija obuči kako da prepozna maligni melanom i obrati se dermatologu na vreme.

U prepoznavanju sumnjivih promena koristi se ABCDE pravilo:

 • A Asimetrija-kada mladež podelimo po dužini da li su obe strane identične
 • B Border odnosno ivice- mladež je sumnjiv ako su linije ivice krivudave i nepravilne, ako je maldež u obliku pečurke ili maslačka. Ako oblik nije pretežno okrugao ili ovalan treba se obratiti dermatologu.
 • C Colour odnosno boja- trba obratiti pažnju na sve nijanse roze, tamno smeđe, crne, bele ili plave na izmenjenom mladežu
 • D Dijametar odnosno prečnik- sumnjiv je ako je prečnik veći od 5-6 milimetara
 • E Elevacija– nepravilnost u širenju odnosno rastu mladeža

 

 

Vrste melanoma

 

 1. Lentigo maligna

  je premaligno stanje, ograničen je na površinski sloj kože epiderm. Javlja se kao mali segment neznatno uzdignute kože, crne, braon ili boje tena. Postepeno raste,prečnik promene je 4-5 i više cm, ivice su izreckane i neravne. Otkriva se obično kod starijih ljudi na delovima kože koji su najviše izloženi i oštećeni dejstvom sunca- lice, uši, ruke i gornji deo tela. Znak nastanka melanoma na lentigo maligna je pojava tamno pigmentovanog dela promene koji sporo raste, može biti prekriven krustom, da vlaži ili krvari. Kada zahvati dublje delove kože daje metastaze koje su identične sa drugim melanomima.

 2. Melanom sa površinskim širenjem

  je najčešći oblik ovog melanoma (oko 70% svih slučajeva). Ovaj oblik melanoma se najduže zadržava u površinskom sloju kože pre nekgo što prodre drublje. Najčešće se javlja na leđima muškaraca i na potkolenicama žena između 40 i 50 godine života. Prvi simptomi su pojava izrasline (ponekad u nivou kože) neujednačene boje i ivica i asimetričnog oblika. Boja varira od crne i mrke do plavičaste. Ivice mogu biti ružičaste a na nekim mestima gde je došlo do spontanog povlačenja promene mogu se videti zone bez pigmenta. Spontano povlačenje celog tumora je jako retko. Promena se širi horizontalno i to može trajati mesecima pa čak i godinama.

   

 3. Nodularni melanom

  u trenutku kada se dijagnostikuje najčešće je već invazivan. Prepoznaje se kada se na mestu nastanka pojavi kvržica koja raste vertikalno za razliku od ostalih melanoma gde se promene šire horizontalno. Kvržica je crne boje, ali može biti i sive, braon, plave, bele, crvene ili boje kože. Češći je kod starijih ljudi, kod muškaraca i osoba crne rase, javlja se na grudima, nogama, rukama, ali se može pojaviti i na glavi tj. temenu kod muškaraca. Javlja se u 10-15% svih slučajeva i ovo je najagresivnija vrsta melanoma.

   

 4. Akralni lentiginozni melanom

  u početku može podsećati na lentigo maligna međutim ovaj melanom rano i brzo prodire dublje u tkivo stoga ima lošiju prognozu. Najčešće se pojavljuje kao dispigmentacija smeđe ili crne boje ispod noktiju, na tabanima ili na dlanovima. Ovaj melanom predstavlja 5-10% melanoma kod belaca ali se u znatno većoj meri javlja kod crnaca i u azijatskoj populaciji.

   

Lečenje malignog melanoma

 

 

Danas se smatra da prognoza najviše zavisi od debljine tumora nađene u vreme postavljanja dijagnoze i stadijuma u kome je tumor. Debljina tumora se određuje histopatološki izražava se u mm i označava Breslow index. Ovaj index je povezan sa verovatnoćom preživljavanja pacijenata. Osim toga bolja prognoza je kod žena, posle 50 godine života pacijenti su u većem riziku, prognoza je lošija ako se tumor nalazi na trupu, nadlakticama, vratu ili glavi, kao i ako se javi ulceracija odnosno defekt tkiva prodire duboko u dermis.

Maligni melanom se uglavnom leči hiruški odstranjivanjem promene, pri čemu se poštuju margine isecanja u odnosu na to kolika je debljina tumora. Lentigo maligna se alternativno može podvrgnuti rendgenskom zračenju ili se može pokušati kremama sa 20% azelaične kiseline, dva puta dnevno tokom više meseci.

Odstranjivanje limfni lezda je diskutabilno. Ukoliko su metastaze regionalne onda se limfne žlezde odstranjuju u suprotnom žlezde se ne diraju. Kada ustanovi postojanje metastaza primenjuje se hemioterapija i imunoterapija pod nadzorom onkologa. Kao uspešna terapija danas se smatra isključivo rano hiruško odstrajivanje tankih melanoma.
Ukoliko se simptomi raka kože ignorišu i zanemare, ako se lekaru ne obrati na vreme i ako se bolest zapusti šanse za izlečenje su minimalne. Maligni melanom ponekad može da raste bez ikakvih simptoma, ako se sačeka da krvari i boli obično bude već kasno. Upravo zbog svega ovoga neophodna je edukacija cele populacije, počevši od lekara opšte prakse, medicinskih sestara i fizioterapeuta. Nije slučajnost da ove promene prvi otkriju frizeri, kozmetičari, maseri jer su upravo oni svakodnevno u idealnoj poziciji da identifikuju sumnjive promene. Ne dozvolite da ne uočite promenu u ranom stadijumu bolesti, kada se ona jednostavno može ukloniti, javite se lekaru na vreme jer je prevencija najbolji lek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *