Pityriasis rosea-Gibert

Pityriasis rosea je često dermatološko oboljenje, koje nastaje naglo i čija etiologija nije razjašnjena. Sumnjalo se da uzročnik može biti virus s obzirom na to da se oboljenje javlja sezonski u jesen i proleće, da se opisuju manje epidemije i da najčešće postoji samo jedna epizoda oboljenja, odnosno kao da bolest ostavlja imunitet. Međutim do sada nije potvrđeno da je virus uzročnik ove bolesti.

 

 

Pityriasis rosea se može javiti u bilo kom uzrastu ali je najčešće kod adolescenata i mladih osoba. Bolest započinje samo jednom promenom na koži  koja je eritematozna (crvena) okrugla ili ovalna, pojavljuje se na trupu ili vratu i nazivamo je inicijalni plak ili primarni medaljon. Ova prva promena je najveća. Ova prommena na koži perzistira oko dve nedelje nakon čega se pojavljuje erupcija istih ali promerom manjih promena kože, najčešće na stomaku, leđima i bočnoj strani trupa. Raspored ovih promena je paralelan sa rasporedom rebara pa podseća na grane od jelke, što značajno olakšava dijagnostikovanje oboljenja. Mogu postojati i druge varijante kliničke slike sa više inicijalnih plakova ili bez inicijalnog plaka. Ovo oboljenje nije teško, traje 6-8 nedelja i spontano se povlači. U toku tog perioda javljaju se naleti novih promena, a posele polačenja promena mogu ostati privremene fleke. Takođe se može javiti jak svrab zato treba izbegavati agresivne sapune i kupke i vruću vodu jer se promene mogu proširiti.

 

 

U terapiji je najvažnije ne iritirati promene, izbegavati znojenje, nošenje vunene i druge odeće koja iritira kožu, izbegavati intezivnu fizičku aktivnost, kupanje vrućom vodom i brisanje grubim peškirima. Pilinzi i trljanje promena mogu samo pogoršati stanje i neće pomoći ni na koji način. U terapiji vam lekar može prepisati razblažene kortikosteroide kratkotrajno ili neutralne emulzije. Ukoliko je svrab intezivan može vam prepisati i antihistaminike, ali ono što treba znati je da će se promene povući spontano u periodu 6-8 nedelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *