Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor je blaga, hronična infekcija kože koja ima karakteristike čestog vraćanja. Izazivač je Malasezia furfur (Pityrosporum ovale) inače mikroorganizam koji je stalni stanovnik flore čovečije kože. Prelaskom iz jednog oblika u drugi ona dovodi do oboljenja. Takođe značajnu ulogu imaju faktori kao što su znojenje, visoka temperatura, vlaga, odeća koja nije napravljena od prirodnih materijala, hormonske promene kao i neka opšta oboljenje poput: tuberkuloze, stanja sa oslabljenim imunitetom i pothranjenost. Oboljenje nije zarazno samo postoji sklonost ovom oboljenju.

Promene se u početku uočavaju kao svetlo-mrke ili blago crvene mrlje koje su prekrivene beličastim ljuspicama. Najčešće se uočavaju na gornjem delu trupa, nadlakticama a ređe na licu i vratu. Na sluzokožama se nikada ne javljaju, i ne napadaju dlaku. Kod nekih osoba mrlje koje su prethodno bile tamne postaju svetle, što se najčešće uočava posle sunčanja kada zdrava koža pocrni. Ova pojava se javlja kao posledica oštećenja melanocita dikarboksilnim kiselinama (azelaična kiselina), koje sintetiše Pityrosporum.

 

 

Pacijenti se često dugo ne leče pa promene mogu trajati godinama. Tokom hladnijih meseci se mogu spontano povući ali se ovo retko dešava. Beličaste mrlje bez ljuspica ostaju još neko vreme (par meseci) posle izlečenja, što pacijenti obično ne znaju. Ovo oboljenje se može ponovo javiti što ne znači da ono nije izlečivo, već su pacijenti samo podložni ovom tipu oboljenja.

 

 

Pityrosporum folliculitis je infekcija folikula dlake istom gljivicom. Javlja se na leđima, grudima i kosmatom delu glave. Oko folikula dlake se vide crvenkaste pustule (gnojanice) ili papule (čvorići), a češći je kod tinejdžera i odraslih muškaraca.

 

 

Osim direktnim mikroskopskim pregledom dijagnoza se može postaviti Woodovom lampom, ali vaš dermatolog će najčešće samo kliničkim prgledom utvrditi da se radi o ovom oboljenju.

Terapiju čine imidazolski preparati kao što je mikonazol u obliku rastvora ili spreja, 1-2 puta dnevno u toku dve nedelje. Opšta terapija u vidu oralnih antmikotika se ne preporučuje jer je Pityrosporum ovale normalni stanovnik kože i ne može se potpuno odstraniti. Kao dobro rešenje mogu se koristiti: Mycoseb šampon (Hemofarm) i Canesten krem. Preporučuje se pranje sapunima koji sadrže cink i selenijum sulfid, blagi keratolitici u toku toplih meseci, kao i blagi pilinzi po potrebi. Ovo oboljenje je često naporno i dosadno sa tendencijom ponovnog vraćanja, ali pacijente ne ugrožava životno, tako da su strpljenje i istrajnost u terapiji pravi put do izlečenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *