Rozacea

Šta je rozacea?

Rozacea je hronični zapaljenski proces koji se ispoljava simptomima rasprostranjenog crvenila, zajapurenosti, pojavom pustula (gnojanica) i papula (čvorića) na nosu, obrazima, bradi i čelu. Više od 10% odrasle populacije ima rozaceu ali se znatno manji procenat pacijenata leči. Rozacea je progresivna bolest, što znači da ako se ne leči, stanje će se pogoršati vremenom. Zato terapiju ne treba odlagati. Često se desava da se rozacea pogrešno dijagnostikuje kao alergija ili ekcem, zato je neophodno obratiti se dermatologu kako bi se postavila tačna dijagnoza. Iako lek za izlečenje trenutno ne postoji, na raspolaganju imamo više opcija lečenja koje mogu da kontrolišu i smanje znakove i simptome rozacee.

Šta je uzrok rozacee?

 

 

Tačan uzrok rozacee još uvek nije utvrđen, ali postoji više faktora koji igraju značajnu ulogu u njenom nastajanju. Smatra se da je potrebna određena genetska predispozicija i uticaj faktora sredine zajedno kako bi došlo do pojave rozacee. Osobe sa rozaceom imaju često prisutno crvenilo lica, sklone su naletima crvenila, a u osnovi svega krije se slabost krvnih sudova. Krvni sudovi se šire, ali se kasnije ne skupljaju kako se to dešava kod zdrave kože i to se ispoljava kao crvenilo na obrazima, nosu, čelu, bradi. Kod žena je češće na obrazima i bradi dok kod muškaraca može napredovati i do teškog oblika rinofime. Do širenja krvnih sudova odnosno naleta crvenila dolazi pod uticajem toplote ( prelaska iz hladnog u toplo), ekstremnih temperatura, sunčanja, pod uticajem emocionalnih reakcija ( bes, ljutnja, stres, stid, strepnja, depresija), uzimanjem začinjene hrane i alkohola, usled napornog vežbanja kao i uzimanjem lekova koji šire krvne sudove (neki lekovi za krvni pritisak su okidači rozacee). Kako bolest napreduje naleti postaju sve češći, a onda vremenom crvenilo postaje konstatno prisutno na licu.

Koji su simptomi rozacee?

 

 

Najčešće se javlja kod osoba srednje životne dobi, mada se može javiti i ranije, češća je kod žena nego kod muškaraca. Tipična mesta koja su zahvaćena su čelo, nos, brada, ali se mogu proširiti i na obraze, bočne strane vrata, dekolte i ušne školjke. Tipičnoj rozacei može prethoditi kuperoza, kada se crvenilo pojavljuje i povlači u ranim stadijumima. Kuperoza je stanje kože koje se takođe karakteriše preosetljivošću, osećajem peckanja i vreline. Crvenilo se najpre javlja u naletima, kasnije postaje konstantno sa vidljivim kapilarima a kod nekih osoba se javljaju gnojanice i čvorići takozvana forma acne rosacea. Kod rozacee pore nisu zapušene i koža je više suva nego masna, takodje promene koje se javljaju kod rozacee ne ostavljaju ožiljke. Najteži oblik oboljenja je rinofima. Ona može nastati na koži zahvaćenoj rozaceom ali i bez prethodnih faza bolesti. Ove promene su lokalizovane na nosu, a ređe na čelu i bradi. Koža na nosu je neravna, zadebljala, nos izgleda veliki i kruškastog je oblika sa brojnim kapilarima. Rozacea ima hroničan tok sa periodima poboljšanja i pogoršanja. Adekvatnom terapijom se može zaustaviti u bilo kojoj od navedenih faza ili u suprotnom progredirati ka težim formama.

Lečenje

 

 

U osnovi lečenja rozacee je nastojanje da se izbegnu faktori rizika: alkohol, topla pića, začinjena hrana, sunce, lekovi koji dovode do širenja krvnih sudova. Ukoliko je konstantno prisutno crvenilo, gnojanice i čvorići koristi se lokalna terapija. Lokalna terapija obuhvata metronidazol u gelu i kremu (2 puta dnevno, 8-9 nedelja), eritromicin i klindamicin u losionu (2 puta dnevno) ili Ichtyol 3% u miksturi. Opšte lečenje obuhvata uzimanje tetraciklina, eritromicina ili doksiciklina oralno u dozi koju prepise lekar (doze se vremenom smanjuju). Sa povlačenjem crvenila, kapilari se ne povlače. Kapilari se mogu tretirati argonskim laserom a rinofima dermabrazijom ili carbon dioxid laserom, sekvencijalnom ekscizijom, a zatim vaporizacijom. Danas postoje kreme aktuelnih farmaceutskih kuća koje pomažu u lečenju rozacee, takodje sadrže visoke zaštitne faktore i pigmente koji prekrivaju crvenilo. Neke od njih su: Sensibio AR – BiodermaRosaliac AR Intense – La Roche-Posay, Roseliane – UriageAntiREDNESS – Eucerin. Ovi dermatokozmetoutici su dobro rešenje za svakodnevnu negu kože sklone rozacei i održavanje kože u mirnom stadijumu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *