Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je hronično, neprijatno i relativno često oboljenje koje izaziva pojavu žućkastih ljuspa na koži glave i lica (čelo, nos, obrve) ali se može proširiti i na ostale delove tela.

Šta je seboroični dermatitis?

 

 

Seboroični dermatitis je bolest koja uzrokuje pojavu peruti. U opštoj populaciji je jako česta, čak 5-10% ljudi ima seboroični dermatitis, a u narodu je prihvaćen naziv seboreja. Seboroični dermatitis nije isto što i občna perut, ljuspice su bele ili žućkaste boje često masne ili vlažne. Prisutan je svrab, crveni pečati na koži glave i lica a koža i kosa se brzo maste.

Šta je uzrok seboroičnog dermatitisa i kako nastaje?

Smatra se da u nastanku seboroičnog dermatitisa značajnu ulogu ima kvasna gljivica Pityrosporum ovale koja se inače nalazi na koži svih kao normalan stanovnik flore, naročito na koži glave, lica i trupa. U nekim istraživanjima pominje se i gljivica Malassezia, naime broj ovih gljivica postane mnogo veći od normalnog, a prevelika proizvodnja sebuma stvara idealne uslove za njihov razvoj. U osnovi ove bolesti prevelika proizvodnja sebuma zapravo ima i najznačajniju ulogu. Povećan broj ovih gljivica na masnoj koži izaziva mikroupale što dovodi do svraba i nastanka ljuspica. Uzroci seboroičnog dermatitisa su kombinacija sledećih faktora:

  • fizički i emocionalni stres
  • hormonske promene
  • loša ishrana, konzumiranje alkohola
  • genetika (seboroični dermatitis je često nasledan)
  • ekstremni vremenski uslovi (suvo i hladno vreme)
  • neredovna upotreba šampona, ili upotreba šampona koji nisu namenjeni vašem tipu kože i kose
  • neke bolesti ( Parkinsonova bolest, povrede glave, moždani udar, različita neurološka stanja) virus humane imunodeficijencije (HIV)

Koji su simptomi seboroičnog dermatitisa?

Oboljenje je češće kod muškaraca, javlja se u 3. i 4. deceniji života. U detinjstvu se ne javlja, osim kada se sebum pod uticajem majčinih androgena luči prva dva meseca postnatalno i to se kod beba naziva dermatits seborrhoica infantum.

 

 

Simptomi seboroičnog dermatitisa se javljaju na onim delovima tela gde je povećana proizvodnja sebuma, pa se smatra da su podložnije osobe koje imaju masan tip kože.

 

 

U većini slučajeva je praćen svrabom. Javlja se na koži glave, oko obrva, na čelu, na nazolabijalnim brazdama, u unutrašnjosti ušiju i iza ušnih školjki kao i na  srednjem delu grudnog koša. Osim toga može se javiti i na svim pregibima i prevojima na telu, na butinama, oko pupka, ispod pazuha ili ispod grudi. Promene mogu biti u vidu crvenih pečata koji svrbe, praćene ljuštenjem kože. Češanjem se često prave ranice, koje se mogu inficirati i krvariti. Ljuspe su bele i rastresite ili žućkaste, masne i lepljive (perut). Naslage mrtvih ćelija na koži glave mogu predstavljati barijeru i onemogućavati kosi da normalno raste. Kosa počinje da opada i prebrzo se masti. Seboroični dermatitis nije zarazan i nije uzrokovan lošom higijenom. Ovom problemu mogu biti slični i neki drugi pa zato lekar treba da utvrdi o čemu se radi. Seboroični dermatitis možete pomešati sa atopijskim dermatitisom koji se ređe nalazi na koži glave i uzrokovan je prevelikom osetljivošću ili alergijom na neki spoljašnji faktor ili pak psorijazom kad ljuspe nisu masne i žućkase već suve i beličaste.

Seboroični dermatitis ima hronični recidivirajući tok. Preko leta, kada je solarna radijacija intezivnija, promene se najčešće poboljšavaju i povlače.

Kako lečiti seboroični dermatitis?

 

 

Najbolji način da se ublaži seboroični dermatitis je kontrolisanje i sprečavanje faktora koji ga izazivaju. Često se može naići na savete kako da samostalno kod kuće napravite različite losione koji mogu pomoći u lečenju seboroičnog dermatitisa. Samostalno lečenje bez konsultacije sa dermatolog se svakako ne savetuje, a osim što najverovatnije neće pomoći često može i pogoršati stanje vaše kože ili uzrokovati različite alergijske reakcije i akne. U lokalnoj terapiji koriste se imidazolski preparati (ketokonazol, kao krem i šampon za kosu) a efikasan može biti i hidrokortizon 1% ili 2,5%, dva puta dnevno. Za pranje kose preporučuju se i šamponi sa cink piritioninom, selenijum sulfidom ili derivatima katrana. Gelovi ili losioni sa fluorisanim kortikosteroidom se mogu upotrebljavati ali u kraćem periodu. Neki od aktuelnih preparata na tržištu koji zaista pokazuju vidljive rezultate su:

Pokušajte da eliminišete stres kao uzrok seboroičnog dermatitisa. Redovno vežbajte, izbegavajte cigarete i alkohol, trudite se da imate izbalansiranu ishranu i dovoljno spavajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *